Każdy zakład produkcyjny działający w specjalizacji gastronomicznej, a w szczególności mięsnej, ma obowiązek być poprawnie wyekwipowany. Wypływa to nie tylko z tego, że takie zakłady współzawodniczą ze sobą i aby utrzymać się na rynku powinny produkować artykuły nie gorszej jakości oraz w nie mniejszych ilościach aniżeli konkurencja, ale również z przepisów bezpieczeństwa oraz higieny pracy, które narzucają stosowanie niektórych rozstrzygnięć.

Bezpieczeństwo oraz higiena miejsc pracy

W sprawie zachowania odpowiedniego poziomu higieny niesłychanie ważne jest posiadanie poprzez zakład mięsny apteczki, mat odkażających i stosownych sprzętów sanitarnych, takich jak umywalki, natryski, sterylizatory do ostrzy i tym analogiczne. Są one kontrolowane w czasie jakiejkolwiek inspekcji, nic więc dziwacznego, że stanowią obiekt szczególnej troski dyrektorów i kierowników zakładów. Prócz powyższych urządzeń zakład ma obowiązek zatroszczyć się też o środki chemiczne potrzebne do ich prawidłowej pracy, innymi słowy na przykład mydło czy płyn, jakim nasączane są maty odkażające.

Zdolność produkcji

Nie mniej istotne od zachowania zasad bezpieczeństwa i czystości pracy w zakładzie mięsnym jest jego skuteczna praca, to naturalnie dzięki jakiej zakład będzie w stanie zrealizować zlecenia kontrahentów i dostarczyć własne artykuły w należytej ilości i o dobrym czasie. W tym celu musi wykorzystywać nowomodne techniki. Na szczęście dzisiejsza technologia wychodzi naprzeciw wyczekiwaniom inżynierów organizujących przebieg produkcyjny, oddając do ich dyspozycji sprzęty takie jak kutry do mięsa, skórowaczki, automatyczne pakowarki oraz tym analogiczne. Zastosowanie w branży mięsnej znajdują również przenośniki rolkowe instalowane niejednokrotnie tuż przy taśmach produkcyjnych. Potrafią one wyraźnie polepszyć wydajność pracy zakładu, osiągają wobec tego sobie coraz znacznie większą popularność.
Jednakże mimo zaawansowania dzisiejszej technologii nigdy nie trzeba zapominać, że zakład mięsny to przede wszystkim pracownicy.